Noutăți Pentru Laptop

Am văzut la treabă cele mai noi produse din ecosistemul Huawei: router 5G, router WiFi, boxa cu tehnologie Devialet + laptop-uri

Cu câteva zile în urmă am avut ocazia să dau o tură pe la un sediu Huawei pentru a vedea cel mai nou ecosistem de produse al companiei şi a mă familiariza cu ce mai are în portofoliu compania. Am avut o oarecare satisfacţie personală să bifez "testat", "asta l-am testat", "pe asta l-am avut de mult" , pentru tableta Huawei MatePad Pro , telefonul P40 Pro şi ceasurile Huawei Watch GT 2e sau căştile FreeBuds 3i. Lucrurile au devenit interesante când am cochetat cu 5G şi WiFi 6 pe noi routere şi am văzut şi noi boxe şi laptop-uri Huawei la treabă. Avem detalii mai jos.

Din toate telefoanele expuse, doar 2 nu am testat încă: Huawei P40 Lite E (căruia i-am făcut un hands on la faţa locului) şi Huawei P40, care a primit de la mine poze comparative cu P40 Pro, ca să ştiţi ce să alegeţi dacă pentru voi mărimea e un selling point. Hai să vedem acum pe rând cu ce produse am luat contact:

Huawei MateBook 13

Am văzut ultrabook-ul de 13 inch de la Huawei, MateBook 13, în varianta cu procesor AMD Ryzen 5 3500U şi grafică Radeon Vega 8 Mobile - cel pe care colegul meu l-a testat aici . Are 8 GB RAM şi e foarte compact. Varianta cu acest CPU şi cu această cantitatea de RAM costă 3.499 lei la Altex. Foarte important de menţionat rezoluţia ecranului, de 2160 x 1440 pixeli (2K), binevenită pe un format aşa mic. Avem şi screen to body ratio generos de 88%. Primiţi şi un ceas Huawei Watch GT2e cadou în această perioadă la achiziționarea produsului şi din ce ştiu sunt şi variante cu procesor Intel Core i ale acestui terminal.

Văd în oferta eMAG o variantă Matebook 13 2020 cu Core i7 Gen 10, 16 GB RAM şi placă grafică NVIDIA GeForce MX250 la 5899 lei . Avem de-a face aici cu un ultraportabil , cu greutate de aproximativ 1.3 kilograme, înălțime de doar 14.9 mm şi disponibil pe nuanţele Mystic Silver şi Space Gray. Ecranul este un IPS, iar varianta Ryzen 5 nu îl are tactil, dar cele cu Core i5 şi Core i7 cred că au şi touchscreen. Primiţi şi cameră web de 1 MP, wiFi dual band, cu MIMO, Bluetooth 5.0, două difuzoare şi 2 microfoane.

Bateria de 41.7 Whr asigură până la 11.6 ore de redare video FHD. Avem şi touchpad generos şi capacitatea de screen mirroring de pe un telefon Huawei doar cu o atingere a tagului NFC de sub tastatura laptopului. Am văzut şi un buton Power cu cititor de amprente integrat şi o tastatură chiclet comodă. Aş zice că avem un rival pentru MacBook Air aici, având în vedere diagonala de 13 inch.

Huawei MateBook X Pro

Trecem la lucruri cu adevărat serioase, adică modelul Huawei MateBook X Pro . Aici muchiile ecranului sunt atât de înguste, încât nu mai era loc pentru webcam, care a fost ascuns sub un buton al tastaturii. Ideea apărea prima oară anul trecut şi tot mi se pare genială. Modelul cu care m-am jucat câteva minute este unul cu procesor Core i7 Gen 10 , cu 16 GB RAM şi Windows 10 la bord. Are ecran tactil de 13.9 inch cu rezoluţie 3K, dar şi SSD de până la 1 TB şi placă grafică NVIDIA GeForce MX250 cu 2 GB memorie. Altex îl are listat la preţul de 7999 lei .

Chiar dacă se vrea a fi un ultrabook foarte puternic, rămâne compact, cu un șasiu metalic subţire şi solid. Are ecran de 13.9 inch cu rezoluţie de 3000 x 2000 pixeli şi culmea, e mai uşor decât modelul de mai sus, la doar 1.33 kilograme. Se găseşte şi pe verde "smarald" , Space Gray şi Mystic Silver. Ecranul este un LCD LTPS, iar acest model are variante Core i5 şi Core i7 ambele Gen 10. Varianta cu Core i5 are 8 GB RAM şi 512 GB stocare.

Bateria de 56 Wh oferă până la 13 ore de playback video, iar laptopul pune la bătaie wiFi 2 x2 MIMO, Bluetooth 5.0, NFC şi are 2 porturi USB-C, un USB-A 3.0 şi jack audio pentru căşti şi microfon. Tastatura chiclet are retroiluminare şi este una full size. Touchpad-ul este generos şi are mulţi touch.

Camera de sub buton are 1 MP, iar Huawei plusează la multimedia cu 4 difuzoare şi 4 microfoane. Avem şi Huawei Share care îţi permite să atingi telefonul Huawei de acel tag NFC de sub tastatura pentru a face mirroring instant pe ecranul ultrabook-ului. Avem şi încărcare rapidă cu alimentator de 65W.

Huawei Sound X

Iată-ne şi la lucruri mai interesante, adică o boxă premium , realizată de Huawei alături de francezii de la Devialet . Se numeşte Huawei Sound X şi i-am filmat membrana wooferului în acţiune, pe nişte dubstep şi hip-hop. Încă nu avem preţ sau dată de lansare pentru Europa, iar Huawei încă dezvoltă produsul încât să răspundă la comenzi vocale prin asistentul Celia. Am remarcat că aceasta boxă oferă sunet la 360 de grade (m-am rotit în jurul său şi nu am pierdut pic de calitate şi volum).

Designul este unul negru, futuristic, în formă de capsulă, aducând cu Apple HomePod. Are o zonă tactilă sus de unde controlezi playback-ul şi vine cu o putere totală de 108W , dar care ajunge la 144W la nivel Peak Performance. În total avem 2 woofere plus alte 6 difuzoare . Putem face şi pairing cu multiple boxe de gen pentru a crea surround şi un fel de Party Mode. Basul e foarte puternic, dar e bine ţinut sub control, încât să răzbată spre tine şi nu neapărat să facă să vibreze excesiv masa pe care stă.

Fiecare dintre cele două subwoofere simetrice anulează vibraţiile celuilalt, suprimând distorsionarea ce părea inevitabilă la volum ridicat. Are şi Huawei Share, aşa că puteţi apăsa telefonul pe zona de sus a boxei şi îl conectaţi imediat (doar modele Huawei). Cântăreşte 3.5 kilograme, are şi Bluetooth şi WiFi şi funcţionează cu alimentare, nu are baterie proprie. Am nevoie de aşa ceva în sufragerie. În China costă 260 de euro.

Huawei WiFi AX3

La doar câteva zile după lansare am văzut şi seria de routere Huawei WiFi AX3. Ce m-a şocat din prima? Faptul că primeşti conexiune WiFi 6 la doar 499 lei . Eu am testat un router TP-Link la un moment dat de 2000 de lei, un model de gaming şi trăiam cu senzaţia că routerele WiFi 6 au preţuri prohibitive. Se pare că nu e cazul. Acest model are 4 antene în spate, are un design angular şi elegant, integrabil în orice mediu de lucru sau acasă.

Un lucru interesant e că avem şi tehnologie WiFi 6 Plus , atunci când este utilizat routerul cu dispozitive Huawei. WiFi 6 Plus aduce o tehnologie de lăţime de bandă îngustă dinamica şi suportă banda de frecvenţă de până la 160 MHz, permiţând reţelelor să atingă viteze mai mari şi să treacă prin extra pereţi/obstrucţii.

Practic cine are acum un router ieftin acasă şi are o conexiune de la RDS de 1 Gbps nu cred că sare de 200 sau maxim 400 Mbps.  Cu acest router Huawei şi cu un telefon cu suport WiFi 6 putem discuta şi de viteze de 600-800 Mbps pe wireless şi latență extrem de scăzută. Cu o singură atingere de produs poţi conecta telefonul Huawei la acest router.

Huawei 5G CPE Pro

Aici deja intrăm într-un alt teritoriu, cel al routerelor 5G . Acest model cu design de odorizant de cameră şi dimensiuni compacte poate aduce viteza 5G în mediile de lucru, în sediile de firmă. E mai degrabă un produs business, cu preţ de 2500 de lei şi este compatibil cu toate reţelele locale. Poate oferi o viteză de download de până la 2.3 Gbps şi de upload de până la 1.25 Gbps.

La fel ca la modelul de mai sus o atingere a telefonului pe zona sa de sus îl conectează imediat (doar telefon Huawei). Foloseşte Balong 5000, primul chipset de 7 nm mulţi mode, cel care se afla în spatele vitezei de 2.3 Gbps. E foarte prietenos cu utilizatorul, e gândit să fie uşor şi portabil şi plug and play. Nu are antene vizibile sau extinse în lateral sau sus, dar are un sistem special dual X Full sub-6 GHz de antene, care sunt mici, dar sensibile la semnal.

Antenele "Balun" dual polarizate asigură acoperire la 360 de grade . În lipsa de semnal 4G/5G oferă şi Internet via fibră. Cântăreşte 700 de grame, suporta 5G NSA şi SĂ, 4G LTE, WiFi 2X2 MIMO şi poate transmite semnalul atât orizontal, cât şi vertical, la etaj.

Cam acestea ar fi produsele Huawei văzute la treabă, care întregesc un ecosistem pentru casă şi birou . Huawei joacă mult cartea produselor compacte. Totul e compact şi uşor la ei: boxe, routere, laptopuri. Mai totul are 5G sau WiFi 6, acustică de top, ecrane înguste, camere ascunse deştept în tastatură şi procesoare de top.

Aştept acum şi preţ pentru boxa cu tehnologie Devialet şi o lansare în magazine. Din tot ce am văzut mai sus mi-aş cumpăra laptop-ul MateBook X Pro, boxa şi routerul WiFi 6, care mi se pare că are preţ prea bun.

Cezar Gheorghe

LEAVE A REVIEW