Google a fost obligat de autoritățile franceze la plata unei amenzi de 500 milioane de euro, după ce compania americană ar fi evitat negocierea „în bună credință” a unor acorduri de licențiere pentru preluarea conținutului furnizat de publicații și agențiile de știri europene.
Problema ar fi pornit de la ignorarea unei decizii judecătorești din luna aprilie 2020, care obligă Google să negocieze „în bună credință” cu publicațiile și agențiile de știri europene, privind preluarea/refolosirea conținutului protejat de legea drepturilor de autor.
În ianuarie, Google și-a dat acceptul asupra unui acord major privind remunerarea drepturilor de autor digitale, către editorii francezi de conținut. Ca parte a acestui acord, compania a declarat că va negocia licențe individuale cu membrii alianței de presă din Franța, care acoperă drepturile conexe și accesul la un nou serviciu numit News Showcase .
Agenția franceză de concurență a contestat acest lucru, spunând că nu negocierile purtate nu au fost urmate de discuții individuale, privind remunerația cuvenită pentru preluarea conținutului acoperit de ”drepturile conexe” ale legilor pentru protecția dreptului de autor. Potrivit autorității de reglementare, Google a restricționat sfera discuțiilor cu mass-media, refuzând să includă folosirea imaginilor de presă.
Aceasta este cea mai mare amendă impusă vreodată de un tribunal francez, pentru eșecul unei companii de a respecta una dintre hotărârile sale, potrivit agenției franceze de știri AFP.
În urma deciziei anunțate, Google este acum obligat de autoritățile de reglementare să prezinte editorilor o ofertă de remunerație pentru utilizarea conținutului protejat, în termen de două luni, sub amenințarea unor noi amenzi de până la 900.000 de euro pe zi.
Într-un comunicat oficial, Google se arată „foarte dezamăgit” de decizia luată de autoritățile franceze:
„Am acționat cu bună credință pe tot parcursul procesului”, a declarat un purtător de cuvânt Google pentru CNBC. „Amenda ignoră eforturile noastre de a ajunge la un acord și realitatea modului în care funcționează știrile pe platformele noastre.”
Franța a fost prima țară care a adoptat noul pachet de legi ale UE privind drepturile de autor, menite să ofere organizațiilor de știri pârghii suplimentare pentru a asigura compensarea echitabilă pentru preluarea fragmentelor de conținut online.