Noutăți Pentru Laptop

Huawei Matebook 14 2020 Review - Un ultrabook ce oferă o autonomie excelentă, putere de procesare peste medie și gaming într-un format compact și minimalist

Timp de câteva zile am utilizat Huawei Matebook 14 (2020) , noul laptop din lineup-ul celor de la Huawei. Acesta este un ultrabook cu un design minimalist și aerisit. La prima vedere am putea spune că este destinat browsingului, poate business-ului ușor, dar acesta ascunde sub capotă un puternic procesor de la AMD care poate face față chiar și câtorva jocuri și programe de editare foto-video . În continuare vă voi prezenta cum se comportă și ce poate face Huawei MateBook 14.

Construcție și design

Laptopul măsoară 307.5 mm în lungime, 223.8 mm în lățime și are o grosime de doar 15.9mm . Acesta cântărește aproximativ 1.5 kg, însă greutatea nu este tocmai distribuită în mod egal, conferind senzația că este mai greu decât în realitate.

Huawei nu a făcut însă niciun compromis când vine vorba de construcție. Avem aici o carcasă realizată dintr-un aliaj de aluminiu , balamaua și touchpad-ul fiind însă din plastic. Aceasta se simte foarte bine la atingere, îmbinările sunt bune, iar per total denotă acel aspect premium, calitativ, cu care ne-a obișnuit compania chineză. Pe capac avem logo-ul Huawei, iar pe laterale se găsesc porturile. În partea din spate regăsim cele două suporturi cauciucate alungite pe orizontală care susțin și permit laptopului să se răcească, la bază fiind plasate și coolerele notebook-ului.

Din păcate, acesta nu permite deschiderea cu o singură mână, însă odată ridicat capacul, ne întâmpină un ecran non-touch de 14 inch, IPS, cu aspect 3:2 și rezoluție de 2160 x 1440 de pixeli. În plus, acesta oferă culori de aproape 100% în spectrul sRGB și o luminozitate de 300 nits . De asemenea, prezintă un raport corp-ecran de 90% datorită marginilor subțiri. Experiența vizuală este excelentă, avem și unghiuri de vizualizare largi și un contrast de 1000:1.

Tastatură și trackpad

Tastatura este foarte bine spațiată, iar cursa tastelor destul de lungă. Am mai remarcat faptul că este silențioasă și m-am acomodat ușor cu aceasta. Totuși, este iluminată doar în două trepte, dar nu pot să spun că am întâmpinat dificultăți noaptea sau în lumină slabă. La fel cum ne-a obișnuit Huawei, camera de 1MP este plasată sub una dintre taste și poate filma la calitate 720P. Lângă tastatură se află butonul power cu un senzor de amprentă integrat, foarte prompt.

Laptopul integrează și un touchpad de dimensiuni generoase ce oferă o precizie bună. Suprafața acestuia este realizată din plastic, însă se simte bine la atingere și suportă și multi touch, prin integrarea Windows precision.

Performanță

În varianta testată de mine, MateBook 14 găzduiește un procesor hexa-core AMD Ryzen 5 4600H bazat pe arhitectura de 7nm . Ce este însă remarcabil la acest model este că frecvența de bază este 3.0 GHz și poate intra în turbo până la 4.0 Ghz. Ca soluție grafică acesta adoptă placa video integrală AMD Radeon Vega care face o treabă destul de bună. În plus, mai avem 16GB de memorie RAM DDR4 cu frecvențe de 2666 MHz și un SSD de 500GB pentru stocare.

Am testat laptopul folosind CoreTemp împreună cu PCmark 10 , iar valorile obținute le puteți vedea mai sus. Pe scurt, sistemul de răcire este foarte bun. Temperatură este constantă între 30-40 de grade °C la utilizare normală. Ajunge la 90-95°C doar în cazul în care este suprasolicitat de programe sau jocuri cu grafică extremă. Chiar și atunci, laptopul va reveni la frecvența de bază (3Ghz), iar în câteva secunde temperatura scade, urcând iar în turbo boost cât de curând posibil. Totuși în ciuda faptului că avem o tastatură silențioasă, coolerele sunt zgomotoase, acestea pornind doar când laptopul se supraîncălzește. Că tot veni vorba de supraîncălzire, aceasta este doar la interior, carcasa rămâne destul de rece, iar temperaturile crescute nu deranjează în utilizare.Desigur, la utilizare normală (browsing web, vizualizare conținut media) acesta se va păstra rece, iar coolerele vor fi silențioase.

Gaming

Nu credeam că voi include această categorie într-o recenzie de ultrabook, dar iată că Huawei MateBook 14 m-a determinat s-o fac. Am testat laptopul în două jocuri competitive: CS Go și Dota 2. Văzând însă performanța obținută, m-am gândit să-l testez și în GTA V. Iată valorile obținute:

CS Go - 40-45- FPS constant pe detalii High și rezoluția nativă, 2K;

Dota 2 - 60-70 FPS constant, cu detaliile setate pe very high-ultra, rezoluția nativă 2K

GTA V - 30-35 FPS constant, detalii medii, rezoluție Full-HD

Obținem astfel o experiență de consolă, într-o carcasă compactă și portabilă. Răcirea face o treabă excelentă , astfel că performanța nu scade nici după 20-30 de minute de gameplay. Menționez însă că nu este un laptop pentru gaming intensiv, el fiind creat pentru productivitate crescută. Scăderea rezoluției și a detaliilor rămâne o soluție de luat în calcul, pentru a nu pune prea multă presiune pe configurație. Deși nu am apucat să-l testez, sunt sigur că face față și unui program de editare video la nivel basic.

Autonomie

Huawei a inclus pe acest notebook o baterie Li-Po de 56 Wh . Pe lângă modurile de optimizare a bateriei integrate deja în Windows, Huawei a optimizat software-ul (Windows 10 Home) special pentru acest model, astfel că folosește resursele într-un mod eficient. Am obținut în jur de 10 ore de utilizare continuă , cu luminozitatea setată la 60-70% în browsing web. Din punctul meu de vedere, este o autonomie excelentă pentru un ultraportabil. Însă, când vine vorba despre gaming sau editare video, configurația va utiliza mai multe resurse, iar autonomia va scădea destul de mult .

Încărcarea dispozitivului se realizează rapid, cu încărcătorul de 65W regăsit în cutie , prin intermediul mufei USB-C. Îmi place că Huawei a livrat un încărcător cu o dimensiune compactă, fiind doar puțin mai mare decât un încărcător de telefon (în partea din dreaptă este încărcătorul lui Huawei Mate 40 Pro).

Sunet

MateBook 14 integrează două difuzoare a câte 2W fiecare. Deși sunt poziționate pe spate, acestea nu distorsionează, sunetul fiind clar, puternic și cu ceva bass. Avem și softul Nahimic la bord, prin intermediul căruia putem modifica sunetul după bunul plac. Cât despre microfoane, sunt 4, situate tot dedesubt, în partea din față a dispozitivului.

Conectivitate

La capitolul conectivitate, ultrabook-ul dispune de un port USB-C, două porturi USB-A generația 3.2, un port HDMI și un jack de 3.5 mm pentru căști. Mi-ar fi plăcut ca Huawei să integreze două porturi USB-C, unul în stânga și unul în dreapta. Totuși, raportându-ne la dimensiunile sale compacte, mă bucur să văd că a putut include atât de multe.

Mai avem Wi-Fi IEEE 802.11a/b/g/n/ac , cu tehnologia 2 x 2 MIMO la bord, ce suportă rețele de 2.4GHz, respect 5 GHz WPA/WPA2/WPA3 și Bluetooth 5.0.

Caracteristici speciale

Huawei a inclus un utilitar dedicat, PC Manager , care ne oferă update-uri pentru orice driver(18 în total) și poate depista problemele apărute pe dispozitiv. Tot de aici optimizăm sistemul și funcția cheie: conectăm telefonul Huawei la laptop doar atingând touchpad-ul . Eu am avut la dispoziție un Huawei Mate 40 Pro care s-a împerecheat imediat cu notebook-ul. Am folosit Multi-Screen Collaboration și Huawei Share. Transferul de fișiere a decurs foarte ușor și rapid, iar oglindirea ecranului nu a suferit de lag sau blocări. Dacă doriți să aflați cu ce alte terminale funcționează, puteți consulta lista de dispozitive suportate chiar aici .

În altă ordine de idei, Huawei a integrat un design ingenios și l-a adaptat astfel încât nimic nu este irosit. Mai devreme vă spuneam că la baza acestuia se află cele două suporturi cauciucate . Ei bine, iată că un lucru aparent banal, poate schimba în bine o mulțime de aspecte. Principalul scop al suporturilor este de a menține notebook-ul ridicat și stabil, astfel că fluxul de aer este neîncetat. Un al doilea aspect îl reprezintă difuzoarele. Dacă laptopul n-ar sta ridicat pe birou tot timpul, acustica ar avea de suferit. Cele patru microfoane sunt integrate tot dedesubt. Prin plasarea la bază a tuturor acestor elemente, design-ul ultrabook-ului nu are de suferit, iar performanța este maximă.

Concluzii

Procesorul AMD Ryzen 5 4600H face o treabă excelentă și duce performanța la un alt nivel. Punctele forte ale lui Huawei MateBook 14 sunt: autonomia excelentă, puterea de procesare peste medie și portabilitatea crescută . L-aș vedea utilizat de persoanele care caută așa ceva. Poate pentru pasionații de fotografie, care mai editează on-the-go, vloggeri sau chiar backpack-eri, ar fi o alegere excelentă. Totuși, deși m-a surprins plăcut, să nu uităm că nu este un laptop pentru gaming intensiv. E bine doar de știut că putem juca un joc competitiv cu prietenii din când în când.

Preț și disponibilitate

Huawei MateBook 14 este disponibil prin următoarele magazine online:

Huawei Mobile Store

eMAG

Cezar Gheorghe

LEAVE A REVIEW