După câteva teasere postate în ultimele săptămâni, Microsoft a prezentat astăzi oficial noua versiune de Window s. Mulți ar fi crezut că vom rămâne la Windows 10, acesta urmând să primească noi actualizări, însă prezentarea de astăzi confirmă faptul că este vorba despre Windows 11 . Bineînțeles, pentru cei care nu aveau încredere în build-ul Beta ajuns pe web doar cu câteva zile înainte de debut.
Windows 11 combină caracteristici regăsite în Windows 10 cu cele din Windows 10X, proiect anulat de către Microsoft în urmă cu doar câteva săptămâni. Noul sistem de operare se concentrează pe simplitate și avem parte de o nouă interfață, un nou magazin de aplicații și îmbunătățiri în ceea ce privește multitasking-ul și performanța. Totodată, o veste excelentă și neașteptată este că odată cu Windows 11 vom putea rula aplicații Android nativ pe PC-urile noastre . Mai multe detalii despre noua versiune a sistemului de operare de la Microsoft avem mai jos.
Interfață, UI, UX
Printre cele mai importante schimbări vizuale se află taskbar-ul. Iconițele aflate pe acesta sunt acum centrate, iar un buton Start nou își face apariția. Meniul Start este actualizat și cuprinde programele instalate recent și folosite în mod regulat . Tot de aici vom putea căuta diferite fișiere sau informații în PC, pe web sau în OneDrive.
Totodată, tranzițiile și animațiile sunt acum mult mai fluide. Microsoft a lucrat și la sistemul de teme care va include acum opțiuni mai captivante și un dark mode îmbunătățit . Elementele vizuale, meniurile și folderele au acum colțuri rotunjite. În plus, există și o nouă modalitate de multitasking numită Snap Layouts . Această funcție ne permite să aranjăm aplicațiile pe ecran mult mai facil și intuitiv, pentru un workflow îmbunătățit. Se pot crea grupuri pentru programele folosite, iar Windows 11 va reține pe ce monitor lucram cu acel grup și îl va readuce înapoi când vom avea nevoie de el.
O altă noutate este reprezentată de Windows Widgets . Aceasta ar fi o zonă importantă din Windows 11. Este de fapt un feed personalizat care conține informații sub formă de tile-uri. Putem mări această zonă și să vizualizăm știri, informații despre vreme și hărți prin widget-urile preinstalate. În viitor urmează să apară și widget-uri third party. Zona Windows Widgets se accesează printr-un swipe din partea stângă a display-ului.
Aplicațiile Android rulează nativ în Windows 11
Pentru prima dată, Microsoft a reușit să adauge suport pentru aplicațiile Android în Windows 11 . Acestea vor putea fi instalate direct din Microsoft Store și se vor adapta facil. Le putem redimensiona sau poziționa oriunde pe ecran. Magazinul de aplicații are parte de o schimbare de design, iar o veste bună pentru dezvoltatori este că dacă își vând aplicațiile în Microsoft Store, compania nu le va cere comision.
Pentru ca aplicațiile Android să ruleze pe Windows 11, Microsoft a colaborat cu Amazon și Intel . De fapt, soluția prin care aplicațiile vor rula este Intel Bridge . Compania a demonstrat în cadrul evenimentului că aplicații precum TikTok rulează fără probleme printre programele Windows. Totuși, despre integrarea aplicațiilor Android afla mai multe detalii “în următoarele luni”, conform Microsoft.
Odată cu Windows 11 Microsoft Teams va fi integrat direct în sistemul de operare, atât pentru consumatori, cât și pentru companii. Acesta va apărea în taskbar alături de celelalte programe și ne va permite să ne contactăm prietenii, familia sau colegii de muncă facil. De asemenea, este o mișcare prin care Microsoft înlocuiește Skype , serviciu care venea preinstalat pe dispozitivele cu Windows 10 în trecut. Chiar dacă părea să nu fie cazul, Edge primește o actualizare prin care ferestrele deschise vor fi grupate sub formă de listă. Astfel, vor fi mai ușor de accesat în cazul în care sunt prea multe.
Performanță și Gaming
Din câte știți, Xbox reprezintă o parte importantă a Microsoft. Totodată, Windows 11 urmează să să fie sistemul de operare preferat al gamerilor de PC. Odată cu noul sistem de operare, funcția Auto HDR este prezentă și funcționează cu multe jocuri bazate pe DirectX 11 și DirectX 12 . De asemenea, trebuie să avem și un monitor compatibil HDR. De asemenea, DirectStorage va fi prezent în Windows 11 și îmbunătății timpii de încărcare în cazul jocurilor.
Totodată, Xbox Game Pass este integrat în Windows 11 și include și xCloud . Astfel, vom putea juca jocuri de la studiouri precum Bethesda, EA și Xbox de oriunde. Primim și o integrare mai bună a perifericelor de gaming, haptic feedback-ul fiind îmbunătățit inclusiv în cazul stylus-urilor.
Încă o veste excelentă este că actualizările din Windows 11 vor fi cu 40% mai mici, iar instalarea lor va decurge mult mai eficient . Toate update-urile vor fi instalate în background, iar utilizatorii nu vor mai fi deranjați în timp ce lucrează sau se joacă.
Altele
Tabletele și dispozitivele cu ecran tactil vor suporta gesturi Windows Precision , iar tastatura este acum mult mai intuitivă. Suportă și haptic feedback, dar și emoticoane și GIF-uri. Totodată, permite dictare, dar și scriere prin gesturi.
Din păcate, Microsoft nu a anunțat data de lansare în variantă stabilă pentru Windows 11. Totuși, compania a promis că va fi disponibil gratuit, ca upgrade pentru utilizatorii de Windows 10 . Undeva în toamna acestui an ar putea să devină disponibil oficial.