Anunțul Intel Alder Lake, cea de-a 12-a generație de procesoare „Core” pentru PC-uri, a venit cu o serie de declarații de performanță cu mult peste concurența de la AMD. Desigur, era de așteptat ca noile Intel să depășească AMD, fiind vorba despre o generație nouă, lansată la mai bine de un an distanță, dar în anumite teste, rezultatele erau de-a dreptul impresionante. Se pare însă că metodologia de testare folosită a fost una care să favorizeze procesoarele Intel, ceva ce este de așteptat, însă anumite detalii care abia acum, la câteva zile înainte de lansarea oficială, au ieșit la suprafață și pun la îndoială performanța reală a noilor componente.
Intel a folosit intenționat o metodologie de testare care să avantajeze procesoarele Alder Lake
Conform unul slide publicat de unul dintre liderii Lenovo pe Weibo, performanța declarată a procesoarelor Intel Core i9-12900K , i7-12700K și i5-12600K atinge nivelul promis doar atunci când rulează în boost la un consum de energie de 241W, cu performanță cu până la 36% mai mari decât rezultatele la consumul declarat de 125W. Desigur, pentru a susține această performanță în timp, va fi necesar un sistem de răcire mult mai performant, dar și o sursă care să poată susține acel consum.
De asemenea, alte slide-uri care au ajuns pe internet au dezvăluit că testele prezentate inițial de Intel foloseau o metodologie cel puțin ciudată. În primul rând, procesoarele AMD comparate rulau la un consum de 105W, pe când cele Intel erau la 241W. Apoi, testele de gaming au fost realizate pe versiunea Windows 11 Build 22000.282, cunoscută pentru problemele de performanță pe procesoarele AMD. Cea mai recentă versiune a sistemului de operare nu se mai confruntă cu aceste probleme.
Testele independente vor clarifica însă diferențele dintre generația Alder Lake de la Intel și modelele Ryzen 5000 de la AMD. Totuși, un răspuns din partea AMD este așteptat în viitorul apropiat, compania anunțând deja îmbunătățiri majore de performanță datorită îmbunătățirii Infinity Fabric pe generația următoare de procesoare.
sursa: Notebook Check