Știri Electronice

Partidul Comunist Chinez trasează un plan pe 5 ani pentru punerea sub control a companiilor de tehnologie, citând criterii de securitate națională

După ce Jack Ma, CEO-ul Alibaba Group, plus alte nume asociate giganților tehnologici din China, au dat semne de disidență contestând public unele dintre politicile trasate de Partidul Comunist Chinez (CCP), puterea de la Beijing a orchestrat „dispariția” cel puțin temporară a respectivelor personaje, asigurând că reapariția acestora în spațiul public survine într-un mod cât se poate de umil, prin dezmințirea oricăror poziții exprimate anterior și manifestarea susținerii necondiționate la adresa CCP.

Sesizând un potențial mult mai amplu pentru disidență din partea giganților tehnologici care constituie motoarele economiei, Partidul Comunist Chinez a demarat în mod preventiv o ofensivă pentru punerea sub control mult mai strict a oricăror companii ce ar putea avea înclinații către nesocotirea puterii de la Beijing. Este vorba practic de întregul sector de tehnologie, cuprinzând domenii de avangardă precum inteligență artificială, big data, sănătate publică, finanțe și internet, procesare cloud Educație. Sunt vizate în mod deosebit aspecte care țin de intimitatea datelor și spargerea oricăror monopoluri care nu sunt asociate direct cu CCP, urmând anchete de tip antitrust și acțiuni de represiune asupra companiilor private, în special cele cu apartenență străină, care nu sunt complet aliniate liniei de partid. Totodată, vor fi „consolidate” și legile referitoare la cetățenii străini, care desfășoară activități pe teritoriul Chinei.

Potrivit narativului oficial, China lucrează pentru a-și remodela națiunea după răspândirea globală a coronavirusului: ”Nevoia crescândă a oamenilor de a avea o viață mai bună a propus cerințe noi și mai ridicate pentru construirea unui guvern sub statul de drept”, au spus autoritățile. „Trebuie să se bazeze pe situația generală, să se concentreze pe termen lung, să suplinească deficiențele, să avanseze și să promoveze construcția unui guvern sub statul de drept în noua eră la un nou nivel.”

În schimb reacția mediului de afaceri este una contară, manifestată prin teamă din partea investitorilor și prăbușirea cotațiilor acțiunilor pentru companiile potențial vizate de aceste măsuri.

Recent, autoritățile chineze au luată măsuri drastice și împotriva activităților asociate generării de criptomonede, exilând minerii virtuali în afara țării, către alte regiuni cu acces la electricitate ieftină. Departe de a fi un gest responsabil făcut pentru protejarea mediului înconjurător, interzicerea activităților de minat, tranzacționare și deținere de criptomonede este doar o etapă intermediară în pregătirea lansării unei criptomonede „naționale”, administrată de Beijing.

Cezar Gheorghe

LEAVE A REVIEW