Întreaga idee din spatele folosirii unui plasture smart este aceea de a preveni infecția, acționând înainte ca problema să se acutizeze.
Odată ce rana sau julitura a fost bine curățată și, eventual, cusută, ultimul pas de făcut rămâne aplicarea unui bandaj care ar trebui să rămână acolo pentru o vreme, împiedicând pătrundere eventualilor agenți patogeni. Totuși uneori, chiar dacă rana a fost curățată, infecția poate apărea pe nesimțite. În astfel de situații, până când durerea alertează despre apariția unei probleme infecția depășește deja stadiul incipient, apărând riscul de complicații. Tocmai acest timp de situație promite să o adreseze noul tip de de bandaj „inteligent”.
Noul Plasture Smart acționează ca o metodă incipientă pentru diagnosticarea infecțiilor, chiar în timp ce acestea încep să se formeze, oferind celor care le poartă șansa de a începe tratamentul în mod timpuriu, înainte ca problema să ia amploare.
Sistemul funcționează prin încorporarea de nanosenzori în fibrele bandajului, capabil să detecteze apariția peroxidului de hidrogen, degajat atunci când substanțele cu rol dezinfectant interacționează cu bacterii dăunătoare.
Practic, în caz de infecție fluorescența plasturelui se schimbă într-un mod care poate fi detectat folosind un „dispozitiv portabil miniaturizat”, integrat chiar în plasturele respectiv. Acest dispozitiv poate trimite o alertă către smartphone-ul utilizatorului , cel din urmă propunând solicitarea de asistență medicală suplimentară.
Bandajul inteligent ar putea fi util și pentru diabetici, mai predispuși la a suferi complicații cu orice rană superficială care nu ar pune probleme altor persoane
Din păcate, noul tip de plasture inteligent este încă la stadiu experimental, fiind nevoie de verificări suplimentare și certificarea produsului pentru uz medical. Vestea bună este că tehnologia este scalabilă și la bandaje mai mari (ex. cele pentru uz spitalicesc), putând oferi o soluție preventivă pentru controlarea infecțiilor post-operatorii.