Elementele necesare pentru construcția de mașini electrice sunt la mare căutare, iar în curând cererea pentru ele ar putea depăși cu mult oferta. Până în 2030, doar Statele Unite vor avea nevoie de 500.000 de tone metrice de echivalent carbonat de litiu pe an, potrivit firmei RK Equity. Anul trecut întreaga producție mondială a fost de 325.000 de tone metrice. Minele actuale vor acoperi doar jumătate din producție în anul 2030.
Există, însă, un loc în care mineralele și metalele necesare pentru baterii de mașini electrice – litiu, coblat, nichel, cupru – se găsesc în cantități enorme, dar extragerea lor este dificilă.
Firma canadiană The Metals Company vrea să colecteze aceste elemente de pe fundul mărilor și oceanelor. Compania susține că a găsit o metodă pentru a face acest lucru, fără a afecta, spun ei, grav mediul înconjurător.
Citește și: Specia care ar putea dispărea din cauza nevoii uriașe de litiu pentru baterii de mașini electrice
Zăcăminte mari există și la suprafață, dar exploatarea acestora ar putea fi dificilă. Germania a anunțat că a descoperit rezerve semnificative sub fluviul Rin, suficiente pentru construcția de baterii pentru 400 de milioane de automobile electrice. Totuși, populația din zonă nu este de acord cu exploatarea, chiar dacă firma însărcinată susține că nu va distruge mediul înconjurător.
Resurse pentru sute de milioane de mașini electrice
The Metals Company vrea să extragă materialele din acumulările de minereuri polimetalice care se găsesc pe fundul mărilor. Aceste roci, bogate în elementele enumerate mai sus, s-au format în milioane de ani. Unul dintre cele mai mari depozite se găsește în Oceanul Pacific, la 1.600 de kilometri vest de Mexic. Drepturile de exploatare pentru zonă sunt controlate de International Seabed Authority, o autoritate a ONU creată în 1982.
The Metals Company a încheiat înțelegeri cu trei mici națiuni din regiune – Nauru, Tonga și Kiribati-, vulnerabile la schimbările climatice, pentru a exploata o suprafață de aproximativ 150.000 de kilometri pătrați. Acolo s-ar găsi suficiente materiale pentru construcția de baterii pentru 280 de milioane de automobile electrice.
Canadienii doresc să folosească un robot cu un aspirator uriaș, care pompează sedimentele spre o platformă sau un vas de la suprafață.
Organizațiile pentru protecția mediului, precum Greenpeace, nu cred că aceasta este o idee bună. „Să trimiți mașini gigantice de minare, gândite să zdrobească fundul mării, este o idee foarte proastă”, potrivit unui mesaj publicat de organizație. Greenpeace crede că vor fi distruse habitate sensibile și unice, fiind afectat lanțul trofic din ocean.
The Metals Company susține, însă, că rocile sunt înlăturate ușor, fără foraj, excavare sau sablare.
Compania dorește să se listeze pe bursă pentru a atrage fonduri. Producția la capacitate maximă, care ar urma să înceapă în 2026, necesită investiții în valoare de 7 miliarde de dolari.
Sursa: Axios
Foto: The Metals Company
CITEȘTE ȘI:
Mașini electrice: Ce se va întâmpla cu toate bateriile „moarte” scoase de pe acestea?
Aliatul găsit de companiile petroliere în încercarea de a încetini adopția automobilelor electrice
Top 5 filme cu mașini numai bune de vizionat în weekend, chiar dacă nu sunt „Fast & Furious“